Friday, January 23, 2009

Gastronomic La Chaux de Fonds

We had very little idea when venturing out into culinaric La Chaux de Fonds - but follow us, it is very well worth! Simply delicous, we would say!

Cafe Confiserie Le Croissant Show

Start your day e.g. in the Croissant Show Cafe and Confiserie, with the best chocolate in town, excellent coffee (obviously with freshly roasted coffee), delicious croissant, or - believe it or not until you have tried - absolutely delicious foi groi canapee, for 3Sfr. only! Very friendly staff, impecable quality of food, all done with the greatest attention to details, and a price value relation unreached any where else in Switzerland!


Continue for lunch to the
Ferme des Brandt
just outside town, in a marvelous 400 year old Jura house, where slow roasted pig and similar is expecting you, in a awesome interior and very friendly service! Only 5 Min walk from the bus station you end up into a complete rural set up, the perfect escape from anything in space and time.
"...ins älteste Bauernhaus von La Chaux de Fonds. Ein imposantes Jurassier Bauernhaus von 1614. Die Erbauer mussten sehr Reich gewesen sein, denn das Haus ist riesengross, wunderschön ausgebaut und erscheint immer noch in seinem ursprünglichen Zustand. Das Restaurant breitet sich im ganzen Erdgeschoss über mehrere Räume aus. Der grosse Hauptraum ist wohl die ehemalige Küche mit monumentalem Kamin und Cheminee. Man sitzt in einem riesigen von Säulen gestützten Gewölbe. Die Stube dagegen ist dunkel getäfert und wirkt heimelig, warm und gemütlich. Daneben gibts noch ein paar Nebenräume, die auch bewirtet sind. Rustikale Tische, schiefe Steinböden, diche Wände und doch so gemütlich. Ein Erlebnis, dass man sich auf keinen Fall entgehen lassen sollte, falls man mal im Jura unterwegs ist.
Die Küche ist empfehlenswert. Die Karte fleischlastig, für Vegetarier wohl nicht so geeignet, obwohl ein Assiette végétarienne angeboten wird. Wir probierten einiges. Vom Kaninchen über Wildschwein, Lamm oder Entenschenkel. Alles war hervorragend und auch die Crème brulée war herrlich. Die Preise sind sehr moderat, ich glaube kaum, dass man in Zürich einen Entenschenkel mit Fois Gras oder schöner gesagt «Cuisse de canard confite et foie gras mis-cuit, duo de lentille, légumes» für 31 Franken bekommt."
Then stock up
at the Maison du Fromage chez Affineur Sterchi (Passage du Centre, 4) for - you guess - incredible cheese and straight at the factory of la Semeuse in their beautiful factory shop (Bus Nr. 3, Paysans-Horlogers bus stop, a bright yellow building, open Monday - Friday, 7.30-12 and 13.15-17.30) for unique coffees and chocolate, so when you are back home you are not short of ingredients to continue to indulge yourself...

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